Σελίδες

24 Αυγ 2010

Οικολογικό έγκλημα - Πρέβελη πριν και μετά

Εγκληματική είναι η καταστροφή του σπάνιου φοινικόδασους στην Πρέβελη του νομού Ρεθύμνου.


Ήταν ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Προσβάσιμο από 2 κατηφορικά απόκρυμνα μονοπάτια ή με καϊκι από την παραλία του Πλακιά, συγκέντρωνε πλήθος θαυμαστών της φυσικής ομορφιάς, Έλλήνων και ξένων τουριστών.

Η όμορφη παραλία, το ποτάμι που κατηφόριζε μέχρι αυτήν και οι σπάνιοι προς εξαφάνιση είδους φοίνικες του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti), τα κρυφά μονοπάτια αριστερά και δεξιά του ποταμού που οδηγούσαν ψηλά μέχρι την κορυφή του δάσους και του ποταμού, τα ζώα που ζούσαν εκεί, η υπόλοιπη όμορφη βλάστιση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ.
Η καταστροφή φτάνει στο 70% της συνολικής έκτασης, 100άδες ζώα καήκαν ζωντανά και το μοναδικό ίδιο δάσος που απομένει στην Ευρώπη (κάποιοι ισχυρίζονται, στον Γη) είναι εκείνο στο Βάι της ανατολικής Κρήτης.

Απ'οτι φαίνεται και για άλλη μια φορά υπεύθυνοι για την εγκληματική αυτή πράξη είναι εμπρηστές, καθώς οι φωτιά ξεκίνησε σε διαφορετικές εστίες και με την κάλυψη της νύχτας. Κατα την διάρκεια της φωτιάς φυσούσαν άνεμοι της τάξης των 12 μποφόρ.
Εγκληματικό είναι και το ότι ο εγκατεστημένος μηχανισμός πυρανίχνευσης, αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, δεν λειτουργησε ποτέ.
Ντόπιες πηγές μιλάνε για άπληστους ξενοδόχους. Οι μικροί κόλποι μεταξύ του Πλακιά και τις Πρέβελης βρίθουν από ξενοδοχειακές μονάδες, ίσως τους είχε τελειώσει ο χώρος.
Οι ελπίδες τώρα στρέφονται στον κρατικό μηχανισμό και παρακαλάμε για μια φορά να λειτουργήσει εγκαίρως και σωστά. Έχει συγκλιθεί σύσκεψη αύριο Τετάρτη 25 Αυγούστου στην νομαρχία Ρεθύμνου για να ληφθούν μέτρα και να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δράσεων. Ελπιδοφόρο είναι επίσης, για την διατήρηση του είδους, ότι ο Φοίνικας του Θεόφραστου πολλαπλασιάζεται σχετικά έυκολα σε συνδιασμό με τό ότι έχουν διασωθεί μερικές κορυφές φοινίκων.

Δείτε πως ήταν η περιοχή ΠΡΙΝ την καταστροφή από το πρoσωπικό μου φωτογραφικό αρχείο:








Διαβάστε περισσότερα   /    Πηγές   :
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ : Fokion Alexandris photography

2 σχόλια:

DaNaH είπε...

Ό,τι και να πει κανείς για αυτήν την καταστροφή, αυτό το έγκλημα, είναι λίγο!

Το φοινικόδασος στην Πρέβελη είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα και αυτή η εικόνα με τον ποταμό που φτάνει ως τη θάλασσα δεν νομίζω ότι υπήρχε σε άλλο μέρος στη χώρα.

Ας ελπίσουμε να μην δούμε εκτρώματα να φυτρώνουν από το πουθενά, αλλά οι φοίνικες να ξαναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους. Είναι πραγματικά κρίμα μια τέτοια όαση να καταστρέφεται! :(

Sandwichmaker είπε...

geia sou danah! long time, no see ;p

pragmati ta logia einai liga.

apo thn stigmh pou kaneis de tha timwrithei (fusika)... opws les k esu to mono pou mporoume na kanoume einai na elpizoume gia mia swsth apokatastash ths zhmias.