Σελίδες

27 Ιουλ 2009

Prototype: A Review

Σας προϊδεάζω ότι αυτή η κριτική θα είναι θετικά επηρεασμένη απέναντι στο παιχνίδι που πρόκειται να περιγράψει. Στην ουσία είναι ένα review-εγκώμιο μιας και οι εντυπώσεις που αποκόμησα παίζοντας το Prototype ήταν οι καλύτερες...

... Λίγα λόγια ...
Παίζουμε τον χαρακτήρα του Alex Mercer και βρισκόμαστε στην Νέα Υόρκη της σημερινής εποχής... Ο χαρακτήρας μας έχει αμνησία και προσπαθεί να βρει τον δρόμο του καθώς ανακαλύπτει απρόσμενα πράγματα για τον εαυτό του, έχει μυστηριώδεις δυνάμεις και ικανότητες, οι οποίες φυσικά πηγάζουν από το σκοτεινό παρελθόν του. Παράλληλα ένας ιός αφήνεται ελεύθερος στο μετρό της πόλης και η ασθένεια μετατρέπεται σε πανδημία, οι πολίτες αρχίζουν να μεταλλάσσονται σε κάτι πολύ χειρότερο... Διανύοντας μια βίαιη και αιματοβαμμένη πορεία στους δρόμους αλλά και τις σκεπές της Νεας Υόρκης θα ενώσει τα κομμάτια του παζλ και θα γίνει ισχυρότερος και πιο δυνατός...
Σε αυτό το σημείο θα προτιμήσω να μην πω άλλα λόγια για την πλοκή μιας και είναι άκρως ενδιαφέρουσα, και θα προτιμήσω να μην σας το χαλάσω!

+++ Θετικά στοιχεία +++

  • Συναρπαστική και άρτια δεμένη πλοκή μυστηρίου που αρκετές φορές μας ξαφνιάζει και άλλες απλώς μας εντυπωσιάζει, περιβάλλει τον χαρακτήρα μας. Η αρχή μάλιστα του παιχνιδιού είναι ένα καλοστημμένο flash-forward που φουντώνει περισσότερο την περιέργειά μας...
  • Υπάρχουν 2 αντίπαλα στρατόπεδα, οι στρατιωτικοί και οι μεταλλαγμένοι. Και οι 2 ομάδες έχουν τις elite μονάδες τους, καθώς και εξελίξεις αυτών για να μας συσκολεύουν καθ'ολη την διάρκεια του παιχνιδιού, ωστέ να μην μπορέσουμε ποτέ να πούμε ότι τα πράγματα γίναν εύκολα...
  • Το Storyline αποτελείται απο 31 αποστολές και φυσικά ακολουθείται από άπειρες in-game missions δευτερεύουσας φύσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κατηγορίες αυτών: Movement, Glide, Kill, War, Consume secondary missions... Ανάλογα με το σκορ μας ανταμοιβόμαστε με χρυσό, ασημένιο ή μπρούτζινο μετάλλιο και Evolution Points.
  • Τα Evolution Points (EP) είναι το παν στο παιχνίδι. Τα μαζεύουμε είτε κάνοντας τις Κύριες αποστολές, ή τις Δευτερεύουσες ή απλώς φέρνοντας το χάος στην πόλη σε Free Roam mode (δηλαδή με πιο απλά λόγια, όποτε δεν εχουμε αναλάβει να φέρουμε κάτι συγκεκριμένο εις πέρας...). Αποκτώντας EPs εξελίσουμε τον Alex. Και εδώ είναι ένα απο τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού! Με μια rpg-like εξέλιξη μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μοναδικό fighting style καθώς οι επιλογές μας είναι σχεδόν απεριόριστες! Υπάρχουν:
    - Powers (Blade Power, Claws Power, Defensive Power, Hammerfist Power, Whipfist Power, Musclemass Power, Sensory Power) και οι αναβαθμίσεις αυτών
    - Movement Upgrades (Air upgrades, Sprint upgrades, Jump upgrades)
    - Survivability Upgrades (Critical Mass upgrades, Health upgrades, Health Regeneration upgrades)
    - Combat Abilities (Air, Arrea Efect, Attacks, Grab & Throw, Grapple) και οι αναβαθμίσεις αυτών
    - Disguise Upgrades (Consume, Artilery Strike, Patsy) και οι αναβαθμίσεις αυτών
    - Vehicle Abilities (Hijack, Armored Vehicle, Helicopter)
    Παίρνετε μια πρώτη ιδέα για την ελευθερία κίνησης που υπάρχει καθώς και το πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε το δικό σας στυλ κίνησης και μάχης μέσα στον κόσμο του Prototype!
  • Μην τρομάζετε! Παρά την πολυπλοκότητα του Prototype, χρησιμοποιεί μια άψογα σχεδιασμένη διάταξη των κουμπιών του πληκτολογίου και του ποντικιού που μπορούμε να πούμε ότι έχει μηδενικό χρόνο εκμάθησης και εξοικείωσης!
  • Μπορούμε να ελιχθούμε σιωπηρά και να φτάσουμε στο στόχο μας αθόρυβα μεταμφιεσμένοι, ή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό head-on. Και οι στρατιωτικοί και οι μεταλλαγμένοι είναι εχθροί μας, αλλά αλλάζουν τις προτεραιότητες τους όταν νιώσουν ότι οι μεν απειλούν τους δε ή το ανάποδο.
  • Σε αρκετές Κύριες Αποστολές έχουμε άπλετο χρόνο να καταφέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μιας και μπορούμε να "αποσυρθούμε" για να αναρρώσουμε και να επιστρέψουμε ξανά στον τόπο του εγλκήματος ;p
  • Open World Free Roam!
  • To ΑΙ του Prototype είναι ένα από τα πιο έξυπνα που έχουν φτιαχτεί ως τώρα, μιας και καμία από τις πολυάριθμες μονάδες εχθρών που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή γύρω μας δεν κάνει ποτέ την λάθος επιλογή. Μάλιστα σκέφτεται πάντα την βέλτιστη κίνηση και βάζει προτεραιότητες!
  • Non-stop δράση από την αρχή ως το τέλος του παιχνιδιού και μια πόλη στην οποία επικρατεί παντού χάος και μάχες μεταξύ στρατού και μεταλλαγμένων!
  • Άψογα γραφικά χωρίς ούτε ένα πάγωμα ή κόλλημα!
  • Μεγάλα και χορταστικά cinematics που συμπληρώνονται από το Web of Intrigue, τις αναμνήσεις δηλαδή που ανακτούμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Όλα μαζί μας δίνουν μία καθολική εικόνα των γεγονότων που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση!
  • 4 χορταστικά αλλά και δύσκολα Boss Fights!
  • Αφού τερματίσουμε το παιχνίδι μας δίνεται η δυνατότητα να ξανααρχίσουμε το story mode με όλες μας τις δυνάμεις στην διάθεσή μας από την αρχή για κόμα περισσότερη δράση!

--- Αρνητικά στοιχεία ---
  • Κάτι που ίσως να θεωρηθεί κακό είναι η απίστευτη gore ποσότητα αιματοχυσίας που επικρατεί στο παιχνίδι και κάποιους μπορεί να τους σοκάρει. Για τον αιμοδιψή PC Gamer όμως (όπως ο υποφαινόμενος!) ακόμα και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα!
  • Αν αποφασίσετε να αγνοήσετε εντελώς τα Secondary Missions το παιχνίδι θα τελειώσει αφενός πολύ γρήγορα και αφετέρου θα δυσκόλευτείτε να μαζέψετε τα απαραίτητα Evolution Points για τις αναβαθμίσεις του Alex!
  • Οι Δευτερεύουσες αποστολές είναι ως ένα βαθμό επαναλαμβανόμενες, αλλά αυτό αποτελεί αμελητεό κακό μπροστά στο υπόλοιπο παιχνίδι!

! Συμπερασματικά !
Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Prototype είναι ένα παιχνίδι που "θα μείνει"! Έξυπνα σχεδιασμένο, είναι ότι θα μπορούσε ποτέ να θέλει ακόμα και ο πιο απαιτητικός Action gamer! Αν οι σκηνές βίας δεν σας κομπλάρουν τότε πρέπει οπωσδήποτε να το δικιμάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: